Postaw na różnorodność

Najczęściej rekomendowanym sposobem odżywiania jest model piramidy. Warto komponować posiłki w oparciu o niego – uzyskamy w ten sposób pewność, że dostarczamy naszemu organizmowi wartościowego „paliwa”. To również świetny sposób na uniknięcie monotonii w kuchni – bo zdrowa dieta nie musi być nudna.

Zbilansowana dieta jest ważna w utrzymaniu dobrego zdrowia

Przygotowując zdrowe posiłki zdarza się, że popadamy w pewną rutynę. Jako przykład weźmy płatki owsiane czy jogurt z otrębami, które wielu z nas codziennie je na śniadanie. To prawda – są zdrowe i łatwe w przygotowaniu, ale jak długo takie śniadanie będzie dla nas przyjemnością? Wystarczy kilka tygodni, abyśmy jedli je po prostu z przyzwyczajenia. Tymczasem są dziesiątki sposobów na ich urozmaicenie – i to bez rezygnacji z ulubionych, zdrowych produktów. Do wspomnianych płatków warto dodawać świeże lub mrożone owoce czy aromatyczne przyprawy, np. cynamon i kardamon. Z otrębów, mleka i owoców można przygotować też pyszne koktajle lub placuszki – ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Podobnie jest z innymi produktami. Jeśli lubimy jajka, nie musimy zawsze jeść ich na twardo. To uniwersalny produkt, z którego można wyczarować mnóstwo doskonałych posiłków. Świetnie komponują się np. z warzywami, które są prawdziwą kopalnią witamin oraz mikro- i makroelementów.

Różnorodność powinna być też podstawą obiadów, kolacji i przekąsek

Obiad to nie tylko popularne w Polsce „drugie danie”. To również często niedoceniane i pomijane zupy. Wspaniałe, pełne kolorów, smaków i aromatów mogą być zarówno dopełnieniem innych potraw, jak i samodzielnym posiłkiem. Warto po nie sięgać zwłaszcza zimą. Nie tylko zaspokoją głód, ale też rozgrzeją organizm. Wybór mamy ogromny: od tradycyjnych polskich po egzotyczne, przygotowywane np. z dodatkiem mleczka kokosowego. Wszystkie są wprost naładowane witaminami oraz składnikami mineralnymi. W trakcie gotowania przechodzą one z warzyw do wywaru, dzięki czemu nie wylewamy ich z wodą, tak jak to się dzieje np. podczas gotowania ziemniaków. Jeśli decydujemy się wyłącznie na „drugie danie” nie zapominajmy o surówkach.

Kolacja nie musi, a wręcz nie powinna oznaczać wyłącznie kanapek. Wiejskie sery i serki, warzywa, owoce, lekkie i zdrowe sałatki – tu również mamy ogromne pole do popisu. Dobierając pieczywo do posiłku, zdecydujmy się na to pełnoziarniste. Razowy chleb czy bułki grahamki są bardziej wartościowym źródłem węglowodanów niż ich jasne odmiany.

Naprawdę warto spędzić w kuchni nieco więcej czasu i zadbać o różnorodność jadłospisu. Po pierwsze, zapobiegniemy w ten sposób żywieniowej nudzie. Po drugie, zminimalizujemy ryzyko niedoboru niezbędnych witamin oraz składników mineralnych, na przykład potasu. Już małe braki tego cennego pierwiastka mogą oznaczać spore problemy – niepokój, problemy z koncentracją, bolesne skurcze mięśni, a nawet zaburzenia rytmu serca. Po trzecie wreszcie – różnorodne, pełne warzyw i owoców posiłki, dodadzą nam mnóstwo niezbędnej do życia energii.

Z soli trzeba korzystać z umiarem

Solniczka to nieodłączny towarzysz wielu spożywanych przez nas potraw – można odnaleźć ją praktycznie w każdej polskiej kuchni. Odpowiednio posolony posiłek większości z nas po prostu lepiej smakuje. Niestety! Spożywanie soli w zbyt dużych ilościach sprzyja rozwojowi chorób układu krążenia. Wszystko za sprawą zawartego w niej sodu.

Sól jest składnikiem przeważającej większości produktów spożywczych dostępnych na sklepowych półkach. Jej właściwości konserwujące oraz zdolność do wzbogacania smaku znali już starożytni. Zasmakowali w niej do tego stopnia, że kupcy i handlarze z całego kontynentu zaczęli nazywać ją „białym złotem”. Wydobywanie i handel solą stały się źródłem niejednej fortuny. Chociaż współcześnie jej znaczenie gospodarcze spadło, wciąż można ją znaleźć niemal w każdym sklepie spożywczym.

Do wyrazistego, słonego smaku łatwo się przyzwyczaić. Jak z każdej używki, tak i z soli warto jednak korzystać z umiarem. Zawarte w jej kryształkach jony sodu są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, lecz w nadmiarze mogą być szkodliwe. Ilość sodu jest ściśle powiązana ze stężeniem innego cennego pierwiastka – potasu. Skutkiem zaburzenia delikatnej równowagi mogą być na przykład dolegliwości układu krążenia. Stałe, nadmierne spożycie chlorku sodu może wywoływać wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Dlatego na zachowanie zbilansowanej diety powinny zwracać uwagę w szczególności osoby cierpiące na nadciśnienie.

Im więcej solimy, tym więcej powinno być w naszej diecie potasu

Potas pełni funkcję regulatora, przyspieszającego wydalanie sodu przez zdrowe nerki. Niestety, badania pokazują, że potasu spożywamy zbyt mało. Bogatym źródłem tego pierwiastka są m.in. suszone banany, mleko w proszku, fasola, otręby pszenne czy orzechy arachidowe. Każdy z nas powinien włączyć jak najwięcej bogatych w potas warzyw i owoców do swojej diety. Zmiana nawyków żywieniowych to jednak długotrwały proces, który wymaga dużego wysiłku. Trudno z dnia na dzień zrezygnować z ulubionych przysmaków. Dopóki nie wyeliminujemy z naszej diety nadmiaru słonych potraw, warto zastanowić się nad sięgnięciem po suplementy diety bogate w potas.

Joanna Kotlińska

Joanna Kotlińska

Joanna jako nasz edytor pracuje nad tym, aby każda porcja wiedzy była merytoryczna i praktyczna. To osoba o wielu pasjach; począwszy od dietetyki przez muzykę, aż po trenowanie Krav Magi. Z wykształcenia jest doktorem nauk medycznych i pomaga nam rozróżnić prawdy i mity na temat zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *