Czy chrzan jest zdrowy?

Nazywany „słowiańskim żeń-szeniem” jest szczególnie doceniany w okresie Wielkanocy i Bożego Narodzenia, ale zasługuje na większą uwagę. Doceniany przez znawców i miłośników dobrej kuchni, ma też swoje miejsce w diecie i leczniczym zastosowaniu. „Słowiański żeń-szeń” to niewątpliwie polski super produkt. Nas jednak interesuje duża zawartość potasu, jaka jest w chrzanie. Niedobór i nadmiar potasu jest bardzo trudny do rozpoznania. Sprawdź, jakie właściwości kryje w sobie chrzan i dlaczego jest zdrowy.

Lecznicze właściwości chrzanu pomagają prawie na wszystko

Chrzan jest rośliną z rodziny kapustowatych o długim, grubym i mięsistym korzeniu. Ojczyzną tej rośliny jest Europa Południowa, a do Europy Środkowej trafiła w XII wieku. Jednak chrzan znany był już w starożytnym Egipcie. Korzenie chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) są używane jako przyprawa, a także jako roślina lecznicza. Jego cechą charakterystyczną jest ostry smak i zapach.

Ten charakterystyczny, ostry smak nie tylko chrzanu, ale i musztardy, odpowiada Izotiocyjanian allilu. Jest on silnie bakteriobójczy i grzybobójczy, dlatego ma zastosowanie w technologii drewna oraz jest używany do ochrony buraków cukrowych podczas ich przechowywania.

Od wieków stosowany był dla poprawy zdrowia również w medycynie ludowej. Chrzanu z piwem lub winem używano jako środka łagodzącego problemy skórne. Dawniej w liście tej rośliny zawijano też ryby, mięso czy masło, aby dłużej trzymały świeżość. Z racji zawartosci wielu skladnikow aktywnych, pobudza system odpornościowy organizmu.

Chrzan jest bogaty w wiele składników odżywczych

Najważniejszym jest potas, który dba o pracę naszego serca, gospodarkę wodną w organizmie i reguluje ciśnienie. Zawartość potasu w chrzanie wynosi aż 740 mg na 100g surowego warzywa.

 „Słowiański żeń-szeń” zawiera też więcej witaminy C niż pomidory, truskawki, cytryny czy pomarańcze. Najwięcej tej bezcennej witaminy znajduje się w podziemnej części rośliny, co chroni ją przed niszczącym działaniem promieni słonecznych. Dzięki m.in. witaminie C chrzan wzmacnia układ odporościowy i jest niezastąpiony przy przeziębieniu. Pomaga też wchłaniać krwiotwórcze żelazo. Chrzan to także skarbnica błonnika, beta-karotenu (przekształcanego przez nasz organizm w witaminę A), wapnia, fosforu oraz witamin z grupy B.

Poza tym chrzan jest zdrowy bo poprawia przemianę materii i pomaga spalić kalorie. Jednak nie należy go nadużywać, bo nadmiar chrzanu może uszkodzić błony śluzowe układu pokarmowego. Stosowany jest także  zewnętrznie. Okłady z utartej miazgi są zalecane w bólach reumatycznych i stanach zapalnych stawów. Obecnie chrzan znajduje zastosowanie przede wszystkim w kuchni, poprawiając smak mniej wyrazistych dań. Może być doskonałym dodatkiem do buraków czy musztardy. Idealnie komponuje się także z żurawiną, borówkami lub aronią. Obok kopru i czosnku jest składnikiem używanym do kiszenia ogórków.

Kulturowe i symboliczne znaczenie chrzanu

Co ciekawe, chrzan od stuleci uznawany był za afrodyzjak. Podawano go na ucztach weselnych. Miał dodawać panu młodemu odwagi przy spełnianiu małżeńskich powinności. Roślina ta ma również znaczenie symboliczne. Chrzan wkładany do wielkanocnego koszyczka, oznacza zdrowie i krzepę. Umieszczamy go w święconce, aby zapewnić sobie siłę na cały rok.

Chrzan jest zdrowy nie tylko przez zawartość potasu. Stosowany jest również w pielęgnacji twarzy. Drobno startego chrzanu używa się do jej przemywania. Taki naturalny kosmetyk usuwa przebarwienia, wybiela piegi i skórę, czyniąc ją delikatniejszą.

Chrzan użyty jako naturalny kosmetyk rozświetla cerę, niweluje przebarwienia, piegi, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Popularną maseczkę do twarzy można wykonać w następujący sposób: ścieramy świeży korzeń chrzanu, łączymy go z jogurtem naturalnym i nakładamy na twarz. Po kilku minutach spłukujemy letnią wodą.

Joanna Kotlińska

Joanna Kotlińska

Joanna jako nasz edytor pracuje nad tym, aby każda porcja wiedzy była merytoryczna i praktyczna. To osoba o wielu pasjach; począwszy od dietetyki przez muzykę, aż po trenowanie Krav Magi. Z wykształcenia jest doktorem nauk medycznych i pomaga nam rozróżnić prawdy i mity na temat zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *