Yerba mate dla początkujących

Yerba mate cieszy się coraz większą popularnością. Nic w tym dziwnego – napar ten ma całą paletę nieocenionych zalet: smakowych, zdrowotnych. Dobrze przygotowany napar może pić każdy – bez względu na wiek. To bez wątpienia wielkie odkrycie dla miłośników głębi aromatów oraz herbaciarzy, którzy cenią sobie pozytywne właściwości. Przyrządzany  z listków i gałązek Ostrokrzewu paragwajskiego napój oczyszcza z organizm z toksyn, pobudza, poprawia stan naszego organizmu. To idealna alternatywa dla porannej filiżanki kawy czy herbaty, którymi zazwyczaj zaczynamy dzień. Jak wspomnieliśmy już powyżej sukces tkwi w odpowiednim przygotowaniu. Tylko wtedy możemy czerpać jak najwięcej z jej właściwości i samej przyjemności degustacji. Myślisz o samodzielnym przyrządzaniu yerba mate? A może już stawiasz pierwsze kroki w tym temacie i chcesz być “yerbatowym” mistrzem? Poznaj 3 przykazania początkującego “yerbamatowca”.

Yerba mate dla początkujących. “Must have” każdego mateisty

Rozpoczynając swoją przygodę z yerba mate musimy przede wszystkim wyposażyć się w odpowiedni sprzęt. Akcesoria, które zapewnią nam przygotowanie naprawdę pysznego, wyjątkowego naparu. Solidne zaplecze sprzętowe, to niezbędne “must have”, jeśli chcemy wejść w świat yerba mate na poważnie. Pomagają one nie tylko w samym przyrządzaniu yerby, ale też pozwalają cieszyć się jej smakiem. Bezsprzeczny niezbędnik to:

  • bombilla – niezbędny i podstawowy przyrząd w pakiecie początkującego i zagorzałego miłośnika yerba mate. Metalowa rurka, która umożliwia filtrowanie naparu. Z powodzeniem oddziela susz od reszty naparu. Przy okazji też podkręca walory smakowe. Tu wybór mamy naprawdę szeroki – zarówno kolorystyczny, jak i ogólno estetyczny. Naszym zdaniem warto zainwestować w rurkę o uniwersalnej długości 19 cm. Taka długość jest optymalna i doskonale pasuje do każdej wielkości naczynia –  małego i większego. Będziemy mogli się degustować niezwykłym smakiem o dowolnej porze.
  • tykwa – naczynie do picia yerba mate możemy wybrać dowolnie. Jednak jeśli chcemy cieszyć się degustacją zgodną z tradycją to powinniśmy zdecydować się na zakup naczynia zwanego tykwą. Kształt i design tykwi zachwyca – idealnie mieści się w dłoni. Jest to doskonała alternatywa dla innych ceramicznych lub drewnianych naczyń. Ciepła kolorystyka, finezyjne kształty i wygoda. Wbrew pozorom parzenie yerba mate w tym naczyniu jest bajecznie proste. Najpowszechniejsze są Calabazy lub tykwe brązowe. Ale jest jeden warunek: odpowiednia pielęgnacja naczynia. Jest ono stworzone w całości z naturalnych składników, dlatego przede wszystkim po wypiciu naparu nie możemy zostawić go wilgotnym.
  • termometr – nie jest to co prawda konieczny element yerbamatowego zestawu, ale dobrze go mieć. Termometr pozwala zadbać o optymalną, idealną temperaturę naparu. Taką, która nie zabije naturalnych właściwości i pozwoli cieszyć się dobrodziejstwem tego napoju.

Na początek wybierz susz yerba mate w wersji soft!

Przygoda z yerba mate może być naprawdę niezwykła i na dłużej. Nie warto jednak od razu rzucać się na głęboką wodę. Eksperymentowanie od razu z bardzo aromatycznymi, wymagającymi seriami może zniechęcić. Zacznij od serii soft. “Nie od razu Rzym zbudowano” – zacznij od delikatnych smaków, aby z czasem wchodzić głębiej w temat. Proste, podstawowe yerby są też mniej wymagające w przygotowaniu. Pokazują ten świat, ale nie zniechęcają do niego. Szczególnej uwadze polecam Yerba mate suave. To idealny zestaw yerba mate na start. Duże liście, niewielka ilość kofeiny i łagodny smak zachęci Cię do dalszych poszukiwań i zapewniania sobie nowych wrażeń aromatycznych i smakowych. Podejmij wyzwanie i wejdź w intrygujący świat Yerba Mate. Poczuj się jak w samym sercu Ameryki Północnej.

Nie eksperymentuj! Zaparz yerba mate zgodnie z przepisem!

Pierwszy raz parzysz yerba mate? Nie polecam robić nic na własną rękę. Lepiej działać według przepisu. Samodzielne eksperymentowanie może sprawić, że zniechęcisz się do tego napoju i to na długi czas. Jak samodzielnie zrobić yerba mate? Masz zestaw akcesoriów? – jesteś już na bardzo dobrej drodze, aby osiągnąć sukces!  Przepisy z yerba mate znajdziesz bez problemu w Internecie.

Instrukcja parzenia yerba mate

  • Wsyp yerba mate do ok. 1/2 – 3/4 objętości naczynia. Konkretny zakres ilościowy zależy od Twoich indywidualnych preferencji i od tego jako moc chcesz uzyskać. Ważne, aby trzymać się opisanych ram.
  • Następnie, musisz  zakryć naczynie dłonią i przechylić do góry nogami. Potrząśnij nim kilka razy.
  • W następnym kroku odwróć naczynie do kąta 45°. Susz powinien się ułożyć po jednej stronie naczynia.
  • Wlej wodę. Jej temperatura nie może przekraczać 70-80°C. Woda powinna znajdować się w pustej przestrzeni – między ścianami naczynia, a suszem.
  • Zamknij ustnik bombilli kciukiem. Rurkę natomiast włóż w to samo miejsce, gdzie wcześniej lana była woda.

Przygotowany napar odstaw na 2-3 minuty. Przed degustacją dolej jeszcze trochę wody i już… możesz cieszyć się wyjątkowym smakiem i aromatem. Zadbaj więc o niezbędne akcesoria, przygotuj napar tylko zgodnie ze sprawdzonymi przepisami. Zapraszaj znajomych, przyjaciół na wspólną degustację. Ciesz się magią chwil!

Joanna Kotlińska

Joanna Kotlińska

Joanna jako nasz edytor pracuje nad tym, aby każda porcja wiedzy była merytoryczna i praktyczna. To osoba o wielu pasjach; począwszy od dietetyki przez muzykę, aż po trenowanie Krav Magi. Z wykształcenia jest doktorem nauk medycznych i pomaga nam rozróżnić prawdy i mity na temat zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *